fredag 4. september 2009







Et innlegg om protestfestivalen

Protestanter vil ha reformasjon

Kjente medie- og kulturperonligheter slutter massivt opp om Protesfestivalens kamp mot likegyldighet

Ole Solvang
--------------------------------------------
olavs@vl.no


Festivalen som starter i Kristiansand i morgen, har en programærklæring for engasjment og handling. I 2000 var temaet <>. I 2004<>. I år er det <>. Fetivalsjef Svein Inge Olsen siterer ordboka når vi spør om bakgrunnen for årets tema.
- Det << å ikke ha kraft eller evne til å foreta seg noe i en situasjon, være handlingslammet, og ha mangel på kontroll over egen livssituasjon>>, er alvorlig både for det enkelte menneske og samfunnet vårt. Mange føler avmakt fordi de ikke vet hva de vil, andre fordi de ikke skjønner hva som foregår rundt dem, sier mannen, som selv innrømmer å ha følt en viss avmakt i forhold til Protestfestivalen de siste årene.

ERIK BYE VAR EN STØTTESPILLER :
Sentrale støttespillere som Tove og Erik Bye, Triztan Vindtorn, Oddlaug Johansen, Steinar Lem og den amerikanske artisten Stephen Bruton har gått bort. På jubileumsplata Fight Apathy som gis ut, synger bare ti av barnebarna til Erik Bye bestefaren <>, som han skrev i sykesenga kort tid fr han døde. Svein Inge Olsen tror knapt festivalen hadde eksistert uten Byes sterke engasjment.
- Han sto på til det siste for oss. Da vi banket på døra til Fridd Ord for å be om støtte, hadde allerede Erik vært der å talt vår sak.

SAVNER ENGASJMENT.
En USAs mest respekterte rootsartister, Delbert McClinton, forteller at det var vennen Stephen Bruton som snakket varmt om <> like før han døde av kreft 9 mai i år. Da var ikke en tur over Atlanteren noe stort problem for artistvennen.
- Jeg er ikke kjent som protestsanger, men jeg slår gjerne et slag for avmakten, både i Norge, USA og resten av verden. Hvem har ikke følt på avaktsfølelsen, sier den grovrøstede veteranartisten.
Claudia Scott har bodd 14 år i USA og har kjent på apatien både der og i Norge. Hun har opptråd på festivalen tidligere, og valgte Bob Dylan - låten <> som sitt bidrag på Fight Apathy.¨
- Både politikere og andre har oppigjennom årene brukt Gud som unnskyldning for handlinger som slett ikke har vært bra, sier artister som savner fredsengasjement fra 1960-og delvis 1970-årene.
- I dag virker det som det er viktigere å tjene penger og bli popstjerne enn å bry seg om andre, sier hun.

ENGASJERT EGGUM,
Sammen med samboeren Kaia Huuse synger Jan Eggum<>
- etter inspirasjon av versjonen til Kari og Ivar Medaas. Eggum ler godt når vi spør hvordan det er å være protestsanger.
- Jeg har jo vært kjent som sint mann hele livet, jeg. I hvert fall i en del av repetuaret mitt. I 1976 likte alle at jeg sang protestsangen <>, men på jappe 80-tallet var det helt <>. Fremdeles er det nokså <>. Men Protestfestivalen er med på å trekke det inn igjen, sier bergenseren.
Larry Bringsjord, tidligere dirigent for Haslum Ten Sing, Manna og Korium er i da en av de mest innflytelsesrike personene i norsk populærmusikk. Han er formann i Fono (forening av norske plateselskaper), sitter i styret i Gramo(musikkbransjens vederlagsbyrå), Fond for lyd og bilde og Spellemannskomiteen. Men det er som sjef i plateselskapet MTG han git ut CD-en Fight Apathy.
- Jeg ville være med pop kampen mot likegyldighet, som desverre også er en del av norsk musikkbransje. Når en av min ungdoms helter, Barry McGuire, stilte opp med <> kunne jeg ikke si nei, ler Bringsjord.

RYBAK HEV SEG RUNDT
Festivalens jubileums-CD inneholder nyskrevne og eldre protestsanger fremført av 46 artister fra Norge og utlandet. Repetuaret er de 20 låtene musikkjournalister i fjor stemte fram som vår tids beste protestsanger, pluss 17 andre låter basert på årets festivaltema. I tillegg til Barry McGuire, har amerikanske artistkjemper som Mick Fleetwood(Fleetwood Mac), Kris Kristoffersen og Roger McGuinn(The Byrds) ryddet plass i timeplanen sin. Åge Alexandersen, som har vært med på to Protestfestivaler og fikk Erik Byes Minnepris i 2005, trengte ikke betenkningstid på å si ja.
Alexander Rybak hev seg rundt midt i en turne. Interessen har vært så stor at flere artister har fått nei.
- Jeg har i grunn alltid følt meg litt som en outsider som har sunget samfunnskritiske sanger, men her er jeg i et usedvanlig godt selskap, sier Hans Inge Fagervik som skrev sangen <> allerede til den første Protesfestivalen.
- Jeg må klype meg i armenfor å skjønne at så mange dyktige folk stiller opp. Alle har vært positive, og ingen tjener fem øre på det. De gjør det som venner av Protestfestivalen og det vi står for, sier en stolt og beveget Svein Inge Olsen.
NRKs protfilerte musikkprogramleder gjennom mange år, Sigbjørn Nedeland, har produsert CD-utgivelsen.
- Både Protesfestivalen og plata er unike tiltak. Det er ingen selvfølge å få folk til å stille opp på viktige sammfunnsdiskusjoner, eller synge om det, i dag, sier mannen som selv mot alle odds samler rekordmange lyttere i sitt world-music program på NRK NRK P2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar